Jocul de Cărți 3-5-8: ghid complet

3-5-8, cunoscut și sub numele de Sergeant Major, este un joc de cărți antrenant și competitiv pentru trei jucători. Acest joc este popular printre piloții din Royal Air Force și, deși poate părea complex la prima vedere, odată ce te familiarizezi cu regulile, devine extrem de distractiv. Acest articol îți va oferi un ghid complet despre cum să joci 3-5-8, astfel încât să te bucuri pe deplin de experiența acestui joc captivant.

Pregătirea jocului

Pentru a începe un joc de 3-5-8, ai nevoie de un pachet standard de 52 de cărți. Dealerul este ales aleatoriu, iar jocul se desfășoară în sensul acelor de ceasornic. Dealerul împarte câte 16 cărți fiecărui jucător, rămânând astfel patru cărți pe masă, cu fața în jos, numite „kitty” (pisicuță).

Procedura pre-joc

Înainte de începerea jocului propriu-zis, se desfășoară câteva operațiuni esențiale:

 1. Schimbul de cărți: Aceasta este o etapă importantă care va fi explicată detaliat în secțiunea ulterioară.
 2. Anunțarea suitei atu: Dealerul anunță care suită (inimă neagră, romb, inimă roșie sau treflă) va fi atu pentru acea rundă.
 3. Schimbul de cărți cu „kitty”: Dealerul schimbă patru dintre cărțile sale cu cele rămase pe masă.

Desfășurarea jocului

Primul jucător din stânga dealerului începe jocul punând o carte cu fața în sus pe masă. Următorul jucător, în sensul acelor de ceasornic, trebuie să pună o carte din aceeași suită. Dacă nu are, poate pune orice altă carte. Dacă un jucător nu poate răspunde la suită, este obligat să folosească atu, dacă are. Câștigătorul fiecărui tur este determinat de cea mai mare carte din suită sau, dacă este folosit, atuul.

Obiectivul jocului

Scopul fiecărui jucător este să câștige un anumit număr de mâini (tururi), în funcție de poziția sa:

 • Dealerul trebuie să câștige 8 mâini.
 • Jucătorul din stânga dealerului trebuie să câștige 5 mâini.
 • Jucătorul din dreapta dealerului trebuie să câștige 3 mâini.

După fiecare rundă de 16 mâini, jucătorii își schimbă pozițiile astfel:

 • Cel cu target 3 trece la target 5.
 • Cel cu target 5 trece la target 8.
 • Cel cu target 8 trece la target 3.

Calculul scorului

Scorul fiecărui jucător se calculează în funcție de targetul său:

 • Dacă un jucător depășește targetul, scorul său va fi pozitiv (+).
 • Dacă un jucător nu atinge targetul, scorul său va fi negativ (-).

De exemplu, dacă un jucător cu target 3 câștigă 5 mâini, scorul său va fi +2. Dacă câștigă doar o mână, scorul său va fi -2.

Schimburile de cărți

Un aspect captivant al jocului 3-5-8 este schimbul de cărți, care urmează reguli stricte:

 • În primul tur nu există schimburi, deoarece nu există încă scoruri.
 • Jucătorul cu scor pozitiv poate schimba o carte mică cu una mare de la jucătorul cu scor negativ, dar din aceeași suită.
 • Dacă doi jucători au scor pozitiv, primul care schimbă este cel cu scorul mai mare. Dacă au același scor, cel care trebuie să facă mai multe tururi în jocul următor are prioritate.

Exemplu de schimb

Să presupunem că un jucător cu target 5 a câștigat 6 mâini (+1), un jucător cu target 8 a câștigat 7 mâini (-1), iar cel cu target 3 a câștigat 3 mâini (0). În acest caz, jucătorul cu +1 poate cere o carte de la cel cu -1. Dacă jucătorul cu +1 oferă un 9 de treflă, cel cu -1 trebuie să dea cea mai mare carte din suită, să zicem un K de treflă. Astfel, jucătorul cu +1 primește K de treflă, iar cel cu -1 rămâne cu 9 de treflă.

Determinarea câștigătorului

Câștigătorul sesiunii se stabilește de comun acord. Poate fi jucătorul care ajunge primul la 10 puncte sau, pentru sesiuni mai lungi, se poate juca 16 jocuri, astfel încât fiecare jucător să treacă prin cele trei targeturi de câte șase ori. În cazul în care doi jucători au același număr de puncte la final, câștigătorul este cel care a acumulat mai multe puncte în ultimul joc. Dacă egalitatea persistă, câștigătorul este cel care a câștigat ultimul tur.

Alte considerații

Dacă, după un joc, toate scorurile sunt 0, nu vor avea loc schimburi de cărți în jocul următor. Aceste reguli și mecanici fac din 3-5-8 un joc dinamic și plin de strategie, unde fiecare mână contează și fiecare decizie poate influența rezultatul final.

3-5-8 este un joc de cărți care combină norocul și strategia într-un mod captivant. Prin învățarea și stăpânirea regulilor sale, vei putea să te bucuri de ore întregi de divertisment alături de prieteni sau familie. Fie că ești un novice sau un veteran al jocurilor de cărți, 3-5-8 îți va oferi mereu o provocare interesantă.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *